Valg af en hæk – hvad du bør vide

Mange buske og nogle træer er fremragende hækplanter, og arten vil stort set være et spørgsmål om personlig præference. Der er dog et par nøglepunkter, du skal huske på, når du foretager dit valg.

Først skal du beslutte, om du vil have en løvfældende eller stedsegrøn hæk. En stedsegrøn hæk som Taxus Baccata giver dækning hele året, men en løvfældende er ofte hårdere, og det er også bedre i kolde eller meget udsatte positioner. Et par løvfældende planter, såsom hornbeam og bøg, tilbyder det bedste fra begge verdener, fordi de holder deres døde blade på planten indtil foråret.

Du bliver også nødt til at beslutte, om du vil dyrke det uformelt eller formelt. Måske er den vigtigste overvejelse den ønskede højde på hæk, og du skal matche den afdækningsplants kraft og ultimative højde til dette.

Hvis du f.eks. Vælger en hurtigt voksende sort til en lille hæk, bliver resultaterne hurtige, men du bliver nødt til at trimme den mange gange hver vækstsæson, og det samlede udseende af hæk kan blive forringet med tiden. Jo højere hæk den ønskede højde er, jo mere arbejde vil det være at vedligeholde, alt over 5 fod vil være svært at klippe fra jordoverfladen.

Hvor meget tid og kræfter du er parat til at afsætte til din hæk er også noget at overveje. Selvom tanken om at have en hæk, der skal klippes en gang om sæsonen, kan være tiltalende, betyder den vækst, den lægger på, at beskæringsopgaven er meget arbejde. Du foretrækker måske at sprede arbejdet ved at vælge en hæk, der reagerer på beskæring flere gange hver vækstsæson. Alternativt, hvis du vil have en lav vedligeholdelsesmulighed, skal du vælge en kompakt, langsomt voksende sort eller overveje at have en uformel hæk uden beskær i stedet.

Kontroller altid den endelige højde og spredning af en plante, før du vælger, hvor du skal plante den. Skær rullen i længden ved hjælp af stærke tænger til at klippe ledningerne og indsæt kanterne i en smal skyttegrav. Deltag i stykkerne ved at koble dem sammen. Genopfyldning med jord for en fast pasform. Brug en hammer over et stykke træ for at banke den ned. Brug et vaterpas til at kontrollere, at kanterne er i niveau.

Comments |0|